Nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer i landbruget
Nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer i landbruget - SEGES Projektsitet
Formålet er at forbedre landmændenes mulighed for at fremskaffe kapital til drift, udvikling og optimering af den enkelte bedrift ved at etablere nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer.
I projektet arbejdes både i lille skala f.eks. omkring fælles maskiner til stor skala i form af store slagtesvine-bedrifter med flere forskellige investorer som anbefalet af Svinesektorens Vækstpanel.
Der tages blandt andet afsæt i filosofien bag ”deleøkonomien”, som er karakteriseret ved, at der ikke sker et egentligt køb/salg, men ”køb af adgang”/midlertidigt leje/udlån. Deleøkonomifilosofien kan tænkes ind i alle former for aktiver og tjenesteydelser lige fra stalde og maskiner til arbejdskraft. Sharemilking, jordbytte og driftsfællesskaber er eksempler på anvendelse af deleøkonomitanken i landbrugssammenhæng.
På baggrund af en indledende kortlægning suppleret med ekspertvurderinger udpeges samarbejdes- og finansieringsformer, som vurderes at være egnede til anvendelse i primærproduktionen. Der udvikles et katalog med en karakterisering af de udvalgte samarbejds- og finansieringsformer, hvori der indgår en generel beskrivelse af fordele og ulemper samt anvisning og anbefalinger til anvendelsesmuligheder. Som opfølgning på anbefalinger fra Svinesektorens vækstpanel udvikles et koncept for fællesejede driftsfællesskaber, hvor driften af flere husdyrbedrifter lægges sammen. Desuden udvikles en skabelon for en forretningsplan for større staldanlæg som selvstændigt forretningsområde.
Som et led i at tiltrække fremmed kapital udvikles et Due Diligence-værktøj med særligt fokus på værdian-sættelse af landbrugsvirksomheden, som skal hjælpe den enkelte landmand med at afdække den pågæl-dende landbrugsvirksomheds forhold. Det er vigtigt at sikre en effektiv styring og administration af de nye samarbejds- og produktionsformer samt ejerstrukturer, derfor belyses det, hvorledes data fra disse kan opsamles og anvendes hensigtsmæssigt.
For at sikre hurtig udbredelse formildes projektets resultater løbende via bl.a. artikler i landbrugsfaglige medier, opslag på de sociale medier og indlæg på møder for landmænd og primærproduktionens interessenter.
Projektets resultater vil bidrage til et styrket økonomisk samarbejde landmændene imellem samt stærkere loyalitet mellem den enkelte landmand og hans øvrige interessenter fra hele værdikæden, hvilket samlet set vil styrke landbrugets generelle udvikling og konkurrenceevne. Det forventes, at projektets effekt vil vise sig over en længere årrække, da flere af initiativerne kræver en større ændring på den enkelte bedrift.
Når de sidste 30-40 procent af finansieringen skal på plads, er der mange muligheder. Lige fra løsninger, hvor du personligt ejer hele virksomheden, til modeller, hvor du forpagter dele af bedriften, eller der står en andens navn på skødet.
Notatet beskriver belyser, hvordan data fra nye samarbjeds- og ejerformer skal håndteres for at kunne indgå i datagrundlaget for økonomiske analyser af erhvervet og de enkelte driftsgrene, som opsamles i SEGES' Økonomidatabase
"Står du og mangler kapital til drift, udvikling og optimering af din bedrift – eller mangler du penge til at etablere dig som landmand? Få overblik over, hvilke alternative samarbejds- og finansieringsformer vi anbefaler for dansk landbrug."
Drømmer du om at etablere dig som landmand, udvide din bedrift eller skabe luft i din økonomi – men er det ikke vigtigt, at det er dit navn, der står på skødet – så er en forpagtningsløsning måske en mulighed for dig.
integration betyder, at du som landmand indgår i et samarbejde med et firma, hvor i tilsammen dækker flere led i værdikæden. du er integreret i samarbejdet, mens firmaet er integrator og står i spidsen for samarbejdet med dig og andre landmænd.
den 26. oktober 2017 holdt kenneth kjeldgaard oplæg ved seminaret ”hvordan skal fremtidens landbrug finansieres i danmark?” om, hvordan en fremtidig forretningsmodel for dansk landbrug kan se ud.
notatet samler op på erfaringerne fra interviews med landmænd, der anvender alternative samarbejds- og finansieringsformer samt deres samarbejdspartnere.
notatet præsenterer en oversigt over de nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer, som projektet har identificeret, samt en prioritering af, hvilke alternative samarbejds- og finansieringsformer, der beskrives yderligere i et katalog.
hver eneste aktivitet og hver eneste aktiv i værdikæden kan ejes, lejes og drives af en eller flere landmænd eller virksomheder. det vil sige, at mulighederne er mange for at lave et setup, der ikke alene bygger på traditionel finansiering og selveje.
notatet samler op på den samlede formidling af projektet "nye og alternative samarbejds- og finansieringsformer i landbruget" på facebook-siden "Økonomi og ledelse i landbruget"
selveje med outsourcing er, når du som landmand ejer hele dit landbrug, men indkøber eller samarbejder om elementer i produktionen. det kan eksempelvis være maskinstationen til markarbejdet.
spørgeguide anvendt til interviews med eksperter indenfor alternative samarbejds- og finansieringsformer samt landmænd, der allerede anvender alternative samarbejds- og finansieringsformer.
den 28. november 2017 holdt william schaar andersen oplæg ved en temadag for ledelses- og strategilærere ved erhvervsakademi aarhus. i den forbindelse omtalte han projektets nye folder og webside med alternative samarbejds- og finansieringsformer.